Foto Dalibor Danilović

Javna panel-diskusija programa Novak Đoković Fondacije “Putem šampiona” izazvala je veliko interesovanje u Skoplju, a Kiril Lazarov, prof. dr Saško Kedev i Puleksenija Jovanoska pred punom salom hotela Holiday Inn podelili su svoja iskustva o tome kako kod dece sačuvati motivaciju za bavljenje sportom i podržati ih na najbolji način

Skoplje 12. februar 2024. Novak Đoković Fondacija veruje u dečje snove i vredno radi na svojoj misiji da ih ispunjava. Tako je program “Putem šampiona”, posvećen deci u sportu i njihovim roditeljima i trenerima, nastavio da se širi u region, sa ciljem da pomogne roditeljima dece u sportu da na adekvatan način odgovore na njihove potrebe i podrže ih kroz sve izazove. Na panelu pod nazivom “Čista motivacija”, održanom 11. februara u prepunoj sali Millennium 1 hotela Holiday Inn, govorili su nekadašnji najbolji rukometaš sveta i aktuelni selektor rukometne reprezentacije Severne Makedonije, Kiril Lazarov, priznati kardiohirurg i alpinista, prof. dr Saško Kedev i olimpijska reprezentativka u karateu i osnivačica sopstvene škole sporta za decu, Puleksenija Jovanoska, dok je moderatorka panela i ovoga puta bila autorka programa “Putem šampiona” i bivša Fed Kup reprezentativka Srbije u tenisu, Ana Jovanović.

Oni su se time pridružili velikom broju sportskih legendi i naučnim ekspertima iz oblasti sportske psihologije i medicine, koji su u prethodne tri godine učestvovali u programu “Putem šampiona”, poput Željka Obradovića, Svetislava Pešića, Dejana Savića, Vladimira Radmanovića, Sonje Vasić, Viktora Troickog, dr Ranka Rajovića, dr Ljubice Bačanac, dr Aleksandra Misojčića, kao i osnivačima Fondacije, Novaku i Jeleni Đoković i mnogim drugima, u razmeni dragocenih stručnih iskustava, znanja, stavova i predloga za novu viziju pravilnog odrastanja dece uz sport i zdravih odnosa sa roditeljima i trenerima u najosetljivijem periodu formiranja njihovih ličnosti.

Kiril Lazarov

Sport je od suštinskog značaja za razvoj dece, bez obzira na to da li se njime bave profesionalno ili rekreativno. Kroz sport deca upoznaju nove prijatelje, šire poznanstva i uče da neguju pozitivne vrednosti. Zato smatram da roditelje treba podsticati da podrže i motivišu svoju decu da se bave sportom, na taj način gradimo nove, zdrave generacije,, istakao je Kiril Lazarov tokom svog izlaganja na panelu.

prof. dr Saško Kedev

Svaki pojedinac ima pravo na slobodu, a sloboda uvek ide uz odgovornost. U tom kontekstu, roditelji treba da daju deci mogućnost da odluče da li, kojim sportom i u kojoj meri žele da se bave, ali  da im objasne da donošenje odluke znači i preuzimanje odgovornosti. Veoma je važno da mlade generacije same preuzmu odgovornost, sledeći svoju strast i entuzijazam, da predanim radom i naravno uz podršku, u sebi neguju čistu motivaciju. To je jedini način da se postigne uspeh, dodao je  prof. dr Saško Kedev.

Puleksenija Jovanoska.

Trener ima ključnu ulogu. Osim što uči decu tehničkim aspektima sporta, trener ih i vaspitava. Na treningu se uče mnoge stvari – osećaj pripadnosti, saradnja, disciplina, odgovornost, empatija, poštovanje, veštine komunikacije, važnost fizičkog i mentalnog zdravlja, lojalnost, izdržljivost, upornost, učenje na greškama itd. Ako trener viče, ponaša se grubo, koristi neprimerene komentare i neprimeren rečnik, ne sluša i ima manjak empatije, i dete će se na njega ugledati. Dakle, treneri imaju ogromnu odgovornost i moraju da budu upućeni u pedagoške mere i metode, prilagođavajući se svakom detetu ponaosob, jer svako dete ima različit karakter. Neko je ekstrovertan, neko je introvertan, ne možete prema svima da se odnosite jednako. Mi u Makedoniji se snažno zalažemo za to da treneri rade na veštinama komunikacije kako bi stvorili harmoniju, kako na treninzima tako i na utakmicama, zaključila je Puleksenija Jovanoska.

Ana Jovanović, autorka programa “Putem šampiona”

“Iz Skoplja odlazimo oduševljeni i zahvalni cenjenim panelistima i svim posetiocima i sagovornicima na tome što su kroz svoju svesrdrnu posvećenost i prisan stručni pristup neprocenjivo obogatili spektar saznanja i preporuka koji program “Putem šampiona” čini univerzalnom platformom za razumevanje i realnu podršku naših mladih sportista, njihovih porodica i svih stručnih profila profesionalaca koji se bave njihovim stasavanjem u kvalitetne ljude i sportiste budućnosti. “Čista motivacija” je za sve nas ispred “Novak Đoković Fondacije” u Skoplju bila “čisto zadovoljstvo” – i sigurna sam da ćemo u skoroj budućnosti sa sportskim asovima i stručnjacima iz regiona još više proširiti opseg naše saradnje. Takođe, zahvalila bih se i našem domaćinu u Skoplju, Darijanu Trajanovu, kao i našim partnerima Uefa Fondaciji i Lacoste Fondaciji”, rekla je Ana Jovanović, autorka programa “Putem šampiona”.

Za sva dodatna pitanja molimo vas da se obratite na email adrese: prmkd@apraagency.com i media@novakdjokovicfoundation.org

Za pregled prethodnih panela programa “Putem šampiona” predlažemo da posetite zvanični YouTube kanal Fondacije: https://www.youtube.com/c/NovakdjokovicfoundationOrgs