Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu svečano je otkrivena skulptura žene, pod nazivom ,,Ravnoteža” vajara Marka Crnobrnje, višeg umetničkog saradnika na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Otkivanju su prisustvovali članovi rektorskog kolegijuma, dekani i direktori instituta članica Univerziteta u Beogradu i zaposleni na Ekonomskom fakultetu.

Skulptura je poklon alumniste Ekonomskog fakulteta Marka Ilića, vlasnika firme Beotim, koji je na ovaj način izrazio zahvalnost Ekonomskom fakultetu za osnaživanje položaja žena u našem društvu kroz kvalitetno obrazovanje koje ženama omogućava ekonomsku i društvenu afirmaciju.

Vajar Marko Crnobrnja kaže da je reč o skulpturi mlade žene koja uspeva da održi ravnotežu različitih vrednosti donosi odluke na vetrometini i pritom uspeva da zrači mirom i odlučnošću i predstavlja na simboličan način zdravu ekonomiju.

,,Postament na kojem se ona nalazi predstavlja obrazovni uspon koji u početku nije lak, ali je svakim korakom i svakom godinom sve bliži vrhu. Simbolična zanimljivost jeste da je figura žene izvedena od drveta lipe, trešnje i šljive, a postament, ne slučajno od hrasta, jasena i bora“ objašnjava Crnobrnja.

Marko Crnobrnja, Žaklina Stojanović, Vladan Đokić i Marko Ilić.

Na fakultetu ističu da je ovo umetničko delo još jedan od pokazatelja da se ekonomija i umetnost dopunjuju i izražavaju zahvalnost na donaciji. 

Skulptura je izložena u holu fakulteta.