Samsung uvodi strategiju primene AI tehnologije za bezbednije, inkluzivnije i energetski efikasnije korišćenje povezanih uređaja

Beograd 9. januar 2024 – Kompanija Samsung Electronics predstavila je svoju viziju kako će tehnologija veštačke inteligencije (AII) omogućiti ljudima da svoje uređaje koriste intuitivnije i praktičnije nego ikada pre. Predstavljajući ove ideje na konferenciji za medije na sajmu CES® 2024, Samsung se udružio sa ključnim partnerima da prikaže tehnologiju koja stoji iza ove vizije i predstavi kako novi proizvodi i usluge koriste mogućnosti AI da olakšaju život.

Džong-Hi (Džejhi) Han, potpredsednik, generalni direktor i direktor Samsung divizije za uređaje, otvorio je konferenciju za medije opisom kako će AI omogućiti povezanim tehnologijama da unaprede svakodnevni život ljudi, a da pritom ostanu nenametljive i „u pozadini“. Strategija koju su on i drugi predstavili se bavi ulogom AI u unapređenju povezanog iskustva koje je i jednostavno i korisno. Samsung je tokom konferencije za medije predstavio niz proizvoda i usluga koji pomažu u ostvarivanju ovih ciljeva.

„Zahvaljujući pojavi veštačke inteligencije, pametnije, bolje iskustvo redefiniše način na koji živimo“, rekao je Han. “Bogat Samsung asortiman moćnih uređaja, uz nastavak otvorene saradnje, pomoći će da AI i hiperkonektivnost stignu do svih.“

Proizvodi sa vizuelnim prikazom i digitalni kućni aparati na bazi AI donose novo iskustvo u dom

Džonatan Gabrio, direktor Centra za povezano iskustvo u kompaniji Samsung Electronics za Ameriku, istakao je kako AI tehnologija transformiše načine na koje se koriste proizvodi sa vizuelnim prikazom i kućni aparati. Na primer, Samsung Neo QLED 8K QN900D se odlikuje AI procesorom, NQ8 AI Gen 3, opremljenim 8 puta većom AI neuralnom mrežom i duplo bržim NPU od svog prethodnika. Zahvaljujući NQ8 AI Gen3 procesoru, Samsung Neo QLED 8K automatski unapređuje sadržaj male rezolucije kako bi korisnici mogli da uživaju u kvalitetu rezolucije do čak 8K, dok putem funkcije AI Motion Enhancer Pro izoštrava brzopokretne slike. Samsung Neo QLED 8K se takođe odlikuje funkcijom Active Voice Amplifier Pro koja analizira glas i pozadinsku buku uz pomoć AI da biste mogli da uživate u zvuku sa TV uređaja kao da ste u prvom redu na stadionu ili u bioskopu. Samsung Neo QLED 8K ima i Tizen OS Home, koji nudi najnovije aplikacije ,servise, personalizovan sadržaj i preporuke servisa za još bolju zabavu.

Samsung korisnicima različitih potreba omogućava inovativne funkcije dostupnosti. Funkcija znakovnog jezika na televizoru Samsung Neo QLED se može lako kontrolisati pokretima za osobe sa oštećenim sluhom, dok funkcija Audio Subtitle pretvara tekstualne titlove u izgovorene reči u realnom vremenu za slabovide.

Pored toga, Samsung uvodi novi The Premiere 8K, projektor koji se odlikuje ne samo ekranom od 150 inča, već i prvim bežičnim 8K prenosom za projektor na svetu. Uz The Premiere 8K, korisnici će moći da uživaju u kompletnom bioskopskom iskustvu gledanja iz udobnosti svog doma.

Kad je reč o zvuku, Samsung je takođe uveo Music Frame, zvučnik prilagodljive spoljašnjosti koji se savršeno uklapa u dom korisnika. Uz Q-Symphony, Music Frame se sinhronizuje sa Samsung TV uređajima i saundbarovima i u dom unosi bogatiji bas i okružuje zvuk dvostrukih ugrađenih vufera uz minimalan trud.

Samsung je takođe uveo značajna unapređenja u Ballie, kotrljajućeg AI robota koji je prvi put predstavljen na sajmu CES 2020. Ballie se sada razvio u vašeg AI saveznika koji može da reaguje sa drugim pametnim uređajima kako bi obezbedio prilagođene usluge kao što su briga o obavezama ili projektovanje slika i video snimaka na zid da bi korisnici mogli da vide ključne informacije za svoj svakodnevni život kao što su vremenska prognoza ili drugi relevantan sadržaj bilo gde da se nalaze.

Za unapređeno iskustvo kuhinje i hrane, Samsung predstavlja Bespoke Flex frižider sa četvoro vrata i AI Family Hubom+ . Ovaj frižider se odlikuje ekranom od 32 inča sa novom funkcijom AI Vision Inside, koja koristi internu kameru da prepozna čak 33 različita prehrambena artikla stavljena i izvađena iz frižidera i predlaže recepte sa tim sastojcima. Korisnici takođe mogu da podese „upotrebu po datumu“ na ekranu Bespoke Flex frižidera sa četvoro vrata i AI Family Hubom za prehrambene artikle, koja potom omogućava frižideru da šalje obaveštenje kada se približi vreme isteka roka upotrebe. Time što na zgodan način pomažu da se uštedi novac smanjenjem bacanja hrane, ove AI funkcije omogućavaju ekološki svesniji način života. Funkcija Anyplace Induction vodi AI povezanost korak dalje jer se recepti sačuvani na aplikaciji Samsung mogu deliti sa 7-inčnim ekranom indukcione ploče i korisnici lako mogu da ih prate dok kuvaju.

Samsung AI tehnologija se odnosi i na kućne aparate van kuhinje. Novi Bespoke AI Laundry Combo – mašina za veš i sušilica u jednom – ima AI Hub sa 7-inčnim LCD ekranom koji funkcioniše kao intuitivni kontrolni centar za upravljanje vešom, što korisnicima omogućava da uživaju jednostavnom pranju i sušenju. Personalizuje pranje i sušenje tako što pamti navike korisnika i primenjuje mašinsko učenje da predlaže cikluse. Isto tako, Samsung novi usisivač i robotski čistač sa krpom Bespoke Jet Bot Combo koristi AI tehnologiju za zgodnije, efikasnije čišćenje. Uz funkciju AI Object Recognition koja je unapređena u odnosu na prethodnu liniju robotskih čistača može da prepozna više predmeta i otkrije mrlje i prostore. The Bespoke Jet Bot Combo takođe koristi vrstu poda i dužinu tepiha i u skladu s tim se automatski podešava.

Samsung predstavlja Galaxy Book4 kao seriju laptopa najspremniju za AI do sada

Samsung unapređuje ono što računar može da uradi i sarađuje sa kompanijom Microsoft na stvaranju novih, savršenih povezanih iskustava. Sada su ova iskustva dodatno poboljšana uz nove funkcije povezivanja koje seriju Galaxy Book4 čine pogodnijom, pametnijom i prilagodljivijom, što potvrđuje posvećenost kompanija Samsung i Microsoft pružanju najboljeg mogućeg iskustva korišćenja računara.

Korišćenjem inteligentnih, intuitivnih AI mogućnosti, Microsoft Copilot povezuje seriju Galaxy Book4 sa Samsung Galaxy pametnim telefonom da bi zajedno savršeno radili zajedno kao da je u pitanju jedan uređaj. Microsoft Copilot može da pronađe, pročita ili sumira tekstualne poruke sa Galaxy pametnog telefona korisnika i čak automatski kreira i šalje poruke u ime korisnika direktno sa računara. Bez potrebe za uključivanjem pametnog telefona i otvaranja svake pojedinačne aplikacije, serija Galaxy Book4 može brže i inteligentnije da pristupi funkcijama i informacijama na pametnom telefonu.

Serija Galaxy Book4 sada može da pretvori moćnu kameru Samsung Galaxy pametnih telefona u PC veb kameru i da je koristi za video pozive na aplikacijama za virtuelne sastanke. Korisnici mogu slobodno da prelaze sa prednje na zadnju kameru i obrnuto samo jednim klikom na svom računaru, a tu su i razne funkcije sa Galaxy pametnih telefona – uključujući Background Blur i Auto-framing – za fokusiranje na sliku osobe koja govori u svakom okruženju.

Zahvaljujući tesnoj saradnji kompanija Samsung i Microsoft, nastaviće sa uvođenjem inteligentnijih mogućnosti na seriji Galaxy Book4, uz navedene funkcije povezivanja dostupne od marta.

Pored toga, serija Galaxy Book4 može da se upari sa drugim Galaxy uređajima pored pametnih telefona. Tab S9 Ultra može da koristi kao dodatni monitor, a korisnici mogu da uživaju u kristalno čistom kvalitetu zvuka uz kraće kašnjenje kada je računar povezan sa Galaxy Buds2 Pro slušalicama. Uz sve ove i druge mogućnosti, serija Galaxy Book4 je osmišljena da pruži najbolje moguće računarsko iskustvo.

Bolje povezivanje korisnika i uređaja preko prostorne inteligencije

Džejen Jung, izvršni potpredsednik i direktor platforme SmartThings, istakao je zanimljive nove načine na koje AI tehnologija utiče na odnos između korisnika i njihovih uređaja, uključujući Samsung viziju za SmartThings: Što više Samsung uređaja korisnik upotrebljava, to ti uređaji postaju pametniji i mogu bolje da razumeju i podrže svakodnevni život.

Prostorna AI je ključna za ostvarivanje ove vizije tako što pomaže uređajima da shvate životni prostor i rutinu korisnika, čime omogućava personalizovanije upravljanje domom. SmartThings koristi LiDAR na povezanim uređajima kao što su robotski usisivači za pravljenje digitalnih planova podova da bi korisnici lako mogli da proveravaju status i lokaciju svih svojih uređaja. A SmartThings će u martu lansirati unapređeni 3D Map View za detaljnije iskustvo na Samsung pametnim telefonima i TV uređajima. Isto tako, jednostavan QR kod će omogućiti korisnicima da dodaju porodicu i prijatelje u SmartThings ekosistem, tako da svaki ukućanin može da kreira sopstvenu rutinu.

Primenom pametnih senzora i AI, platforma SmartThings će moći da registruje neuobičajene okolnosti kao što je pad i šalje obaveštenja izabranim članovima porodice i starateljima. Isto tako, zahvaljujući funkciji Galaxy SmartTag2, korisnici mogu da prate aktivnosti svojih kućnih ljubimaca i digitalno skladište informacije o identifikaciji kačenjem priveska na ogrlicu ili povodac.

Izvršni potpredsednik Jung je govorio i o tome kao glasovni asistent Bixby omogućava pametnim domovima da postanu dinamičniji uz njegove unapređene AI sposobnosti. Bixby sada može automatski da uputi komande najprikladnijim uređajima na osnovu razumevanja lokacije i aktivnosti korisnika. Ključne tehnologije kao što je Multi Device Wakeup u kombinaciji sa zajedničkim protokolom komunikacije omogućavaju da Bixby sluša komande sa svim uređajima u prostoriji, ali da onda izvrši traženi postupak na najpogodnijem uređaju. Tako da, ako je korisnik u kuhinji i gleda video sa receptom na Family Hubu, može da kaže „Hej, Bixby! Pusti muziku!”. U tom trenutku će muzika početi da svira sa pametnog zvučnika korisnika, ali će se video sa receptom na Family Hubu nastaviti bez prekidanja.

Televizor sa uslugom Samsung Daily+ će sve više postajati centar velikog dela funkcionalnosti pametnog doma i omogućavati pristup različitim dodatnim uslugama. Među njima su video pozivi preko funkcije ConnecTime, usluge video veterinarskih konsultacija i Workout Tracker – preko kog se podaci o vežbanju mogu prebaciti na Samsung pametne satove. Samsung je takođe najavio novu uslugu Samsung Now+, koja prikazuje korisne informacije o domu korisnika, kao što je vremenska prognoza ili emitovanje sa sigurnosne kamere uživo sa kućnog sigurnosnog sistema čak i ako TV nije uključen. Kao i u slučaju SmartThings funkcija, korisnici ovim informacijama mogu da pristupe i putem glasovne komande.

Povezivanje doma i automobila uz nove funkcije

Samsung je takođe najavio novine u auto-industriji, počevši od partnerstva sa kompanijom Hyundai Motor Group. Samsung i Hyundai su potpisali memorandum o razumevanju, koji je objavljen pred sajam CES 2024. Na osnovu ovog sporazuma, korisnici će imati pristup uslugama povezivanja doma i automobila zahvaljujući SmartThings konektivnosti. Hejang Kvon, direktor Centra za razvoj infotejnmenta i SDV sektora u kompaniji Hyundai Motor Group, osvrnuo se na ovo partnerstvo.

„Korišćenjem softverski definisanog vozila kompanije Hyundai Motor Group, platforma SmartThings će sada sarađivati sa vozilima marke Hyundai, Kia i Genesis preko aplikacije“, rekao je Kvon. „Svi mi u Hyundai Motor Groupu cenimo partnerstvo sa kompanijom Samsung i drago nam je što uvodimo nove funkcije u svoja vozila putem pametnijeg povezivanja.“

Korisnici će putem platforme SmartThings moći da izdaju glasovne komande za vršenje funkcija u autu na daljinu, kao što je zagrevanje unapred ili otvaranje i zatvaranje prozora. SmartThings povezivanje važi i obrnuto, tako da će korisnici moći da kontrolišu funkcije u domu iz svojih kola, kao što je automatsko otvaranje i zatvaranje vrata garaže na osnovu lokacije automobila i regulisanje sobne temperature. Sve ove funkcije mogu da se izvrše putem glasovne komande.

Pored toga, Samsung je dodatno proširio dugovečno partnerstvo sa kompanijom HARMAN kako bi unapredio način na koji korisnici doživljavaju vožnju. Mišel Gatuzo, potpredsednica za upravljanje proizvodima u kompaniji HARMAN, govorila je o tome kako ove dve kompanije razvijaju nove tehnologije za još bolje iskustvo vožnje.

„Samsung liderstvo u potrošačkoj tehnologiji – zajedno sa stručnošću HARMAN-a u auto-sektoru – otvorilo je vrata revolucionarnim inovacijama kao što su HARMAN Ready Care, Ready Vision i Ready Display“, rekla je Gatuzo. „Ali sada naš rad sa kopmanijom Samsung postaje još integrisaniji. Samsung i HARMAN sada sarađuju na uvođenju još konkretnijih novina duž celog ekosistema u unutrašnjosti automobila.“

HARMAN Ready Care, koji se bavi bezbednošću vozača, primenjuje tehnike neuralnog umrežavanja u okviru dubinskog učenja za praćenje kretanja vozača i kognitivne pažnje i može da obezbedi personalizovane podsetnike i obaveštenja. Pored toga, Ready Care sada može da odredi da li su putnici odrasle osobe ili deca i prilagodi podešavanja vazdušnih jastuka u skladu s tim.

Isto tako, Ready Vision donosi intuitivni ekran direktno na vetrobransko staklo, zahvaljujući uvećanoj realnosti, u liniji pogleda vozača, baš kad im je to potrebno. Na primer, vozači imaju pristup mapi koja se ažurira u skladu sa rutama u realnom vremenu, kao i preporukama za najbržu rutu ili mesto da se napravi pauza za kafu. Još jedan HARMAN proizvod, Ready Upgrade, omogućava proizvođačima automobila da često ažuriraju hardver i softver u svojim vozilima, čime ona duže ostaju relevantnija, moderna i efikasna.

Samsung vodi računa o bezbednosti i privatnosti na uređajima

U ovoj budućnosti dubinski povezanih uređaja na bazi AI, Samsung shvata da su bezbednost i privatnost od suštinske važnosti. Šin Shin Baik iz tima za bezbednost mobilnih uređaja je govorio o bezbednosnim rešenjima kompanije kao temelju ere hiperpovezanosti.

Jedno od tih rešenja je Samsung Knox Matrix, koje sada nudi celokupno kodiranje za brojne Samsung Galaxy pametne telefone i pametne TV uređaje. Ova tehnologija omogućava uređajima da prate jedni druge kako bi otkrili i izolovali bezbednosne pretnje. Knox Vault, koji pomaže da korisnički podaci budu bezbedni na nekim od najpopularnijih Samsung uređaja, sada je proširen na više uređaja povezanih preko platforme SmartThings, kao što su Samsung Neo QLED 8K TV uređaji. Pored toga, Samsung partnerstva sa vodećim tehnološkim kompanijama pružaju korisnicima bezbednost i privatnost na način prilagođen njihovim konkretnim potrebama.

Samsung napreduje u oblasti odgovornih materijala, upravljanja energijom i dostupnosti

Inhi Čang, potpredsednik Samsung Centra za društveno odgovorno poslovanje, istakao je planove kompanije Samsung za cirkularniju ekonomiju. Samsung u okviru ovih planova sve više koristi reciklirane materijale u svojim proizvodima – uključujući recikliranu plastiku iz iskorišćenih ribarskih mreža na Galaxy uređajima, recikliranu plastiku u televizorima i reciklirani aluminijum u Bespoke frižiderima. Pored toga, program Certified ReNewed ove kompanije – dostupan u SAD i odabranim evropskim zemljama – nudi pristupačne telefone, a Galaxy Upcycling omogućava korisnicima da ponovo koriste ili promene namenu svojih starih telefona na kreativne načine. Kompanija takođe planira da poveća recikliranje i ponovno korišćenje recikliranog materijala.

Što se tiče načina na koje Samsung tehnologija doprinosi naporima u oblasti održivosti, kompanija koristi AI da bi njeni proizvodi bili energetski efikasniji uz funkcije kao što je SmartThings AI Energy Mode, koja automatski optimizuje energetsku potrošnju da bi korisnici uštedeli električnu energiju. Ove funkcije su još jedan primer kako će AI tehnologija učiniti život lakšim i omogućiti korisnicima da žive na ekološki i ekonomski odgovorniji način.

Zahvaljujući novoj saradnji sa kompanijom Tesla, aplikacija SmartThings Energy postaje još korisnija unutar i van doma. Ova saradnja je integrisala aplikaciju SmartThings Energy sa Tesla proizvodima, uključujući električna vozila (EV), Powerwall kućnu bateriju, Solar Inverter i Wall Connector EV rešenje za punjenje. Još jedna prednost se ogleda u tome da korisnici aplikacije SmartThings Energy mogu da koriste funkciju Powerwall „Storm Watch“ aplikacije Tesla, koja označava loše vremenske uslove preko platforme SmartThings ne samo na aplikaciji Tesla, već i na povezanim Samsung TV uređajima i mobilnim telefonima korisnika. Platforma SmartThings takođe može da pomogne korisnicima da se pripreme za nestanak struje aktiviranjem režima AI Energy Mode za produženo vreme korišćenja rezervne energije uskladištene u Tesla Powerwallu.

Samsung uvodi nove funkcije da bi povećao dostupnost uređaja, kao što su digitalni kućni aparati koji reaguju na pokrete bez korišćenja ruku. Pored toga, mobilni uređaji nude auto-generisan tekst tokom poziva, a TV uređaji i ekrani nude novu funkciju pretvaranja teksta u govor na bazi AI koja konvertuje titlove u izgovorene reči. Da bi dodatno pomogao slabovidim osobama, Relumino Together je novi režim gledanja na Samsung televizorima koji korisnicima omogućava korisnicima svih sposobnosti da zajedno da gledaju TV, sa ili bez vizuelnih prilagođavanja. Sada svi mogu zajedno da uživaju u kućnoj zabavi u isto vreme.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.
Samsung inspiriše svet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rešenja. Za najnovije vesti posetite http://news.samsung.com.