Krajem novembra Grad Beč i Bečki skijaški savez pokrenuli su inovativni projekat – nezavisna ski-staza. Uz pomoć ove inicijative bečki đaci će imati mogućnost da do sredine februara otkrivaju svoju strast prema skijanju. Zahvaljujući posebnoj podlozi postavljenoj na prostoru Hohe Wand Wiese u 14. bečkoj opštini, ovoj ski-pisti nisu potrebni ni sneg ni zimske temperature.

Kako bi deca u glavnom gradu Austrije stekla prva iskustva u skijanju, poslednjih godina su morala odlaziti u okolne regione zbog nedostatka snega. Nova staza otvara ski-sezonu čak i bez snega. Zahvaljujući posebnim podlogama, mladi će moći da otkrivaju svoju strast prema skijanju nezavisno od vremenskih uslova. Za svaki razred predviđena su dva dana skijanja na novoj stazi.

Ovaj po mnogočemu zahtevan i ambiciozan projekat realizovan je bez finansijskog opterećenja za roditelje i škole. Od instruktora skijanja do opreme, kao što su skije ili kacige, sve će se besplatno iznajmljivati na licu mesta. Mladim skijašima je na raspolaganju i ski-lift.

„Investirali smo oko 250.000 evra u stazu sa podlogama, koja je napravljena od reciklirane plastike i ima izuzetno dug vek trajanja“, istakao je šef bečkog sekretarijata za sport, Anatol Rihter.

© Sunkid