• STLA Large platform omogućava vodeće karakteristike u segmentu, uključujući ugrađenu energiju (118 kWh), efikasnost punjenja (4.5 kWh po minuti) i performanse (0-100 km/h ili 62 mph za 2 sekunde).
  • Dostupan u 400-voltnim i 800-voltnim BEV arhitekturama, STLA Large je najfleksibilnija platforma napravljena za BEV u industriji, koja podržava automobile, krosovere i SUV-ove u segmentima D i E.
  • Vozila dizajnirana na osnovu STLA Large platforme će se proizvoditi i prodavati globalno, sa osam premijera vozila planiranih od 2024. do 2026. godine, u okviru pet brendova.
  • Dodge i Jeep® će imati premijere prvi, a kasnije će se pridružiti Alfa Romeo, Chrysler i Maserati.
  • STLA Large je jedna od četiri globalne platforme koje pokreću Stellantis ka ostvarenju ambicija iz strateškog plana „Dare Forward 2030“.

AMSTERDAM, januar 2024. godine – Stellantis N.V. je predstavio STLA Large, svoju potpuno novu, izuzetno fleksibilnu platformu dizajniranu za električna vozila na baterije (BEV) koja će biti temelj širokog izbora najavljenih vozila na globalnim tržištima u segmentima D i E. Platforma omogućava nekoliko vodećih mogućnosti u segmentu, uključujući ugrađenu energiju, efikasnost punjenja, dinamiku vozila visokih performansi i sposobnost terenske vožnje sa sertifikatom „Trail Rated“. Vozila veličine punog formata bazirana na STLA Large platformi su glavni deo potražnje kupaca na ključnim globalnim tržištima i prvo će se koristiti na severnoameričkom tržištu pod brendovima Dodge i Jeep®, a zatim i drugim brendovima, uključujući Alfa Romeo, Chrysler i Maserati. Od 2024. do 2026. godine biće lansirano osam vozila.

STLA Large platforma je osmišljena sa neuporedivom tehnološkom fleksibilnošću koja omogućava veći nivo raznolikosti vozila i vrhunski kvalitet i zadovoljstvo kupaca na osnovu osnovnog skupa komponenti, zajedno sa snažnim i efikasnim procesima proizvodnje koji se mogu duplirati u više montažnih postrojenja. Budući proizvodi će pokrivati pun spektar tipova vozila, od automobila do krosovera do SUV-ova, svi će omogućiti korisnicima benefite električnog pogona, uključujući odgovor trenutnog obrtnog momenta uz nulte emisije. Najave proizvoda specifičnih brendova počeće ove godine.

„Naši ciljevi za naše STLA platforme su ambiciozni, ali to je ono što naši kupci danas traže od nas,“ izjavio je glavni izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares. „Stvaranje porodice vozila iz dobro osmišljenog skupa komponenti koji je dovoljno fleksibilan da pokrije više tipova vozila i pogona, nadmašujući bilo koji od naših trenutnih proizvoda, zadovoljiće potrebe kupaca svih naših legendarnih brendova. Fleksibilnost i agilnost ove platforme su njen zaštitni znak i biće pokretačka snaga našeg uspeha u prelasku na elektrifikaciju u Severnoj Americi.“

STLA Large je jedna od četiri globalne BEV platforme, predstavljene na događaju EV Day 2021, koje će podržati buduće proizvode kompanije i koje su ključne za postizanje smelih ciljeva Stellantisovog strateškog plana „Dare Forward 2030“. U pitanju je druga platforma koja je predstavljena nakon prikaza vrhunske platforme STLA Medium u julu 2023. STLA Large platforma će biti instalirana u nekoliko fabrika u Evropi i Severnoj Americi i biće dostupna u više varijanti pogonskih sistema, uključujući hibridne i motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Legendarni brendovi Stellantis-a će prilagoditi vozila na platformi STLA Large kako bi najbolje odgovarala potrebama i željama kupaca, od porodičnih vozila do automobila visokih performansi, od izuzetno sposobnih terenskih 4×4 vozila do luksuznih.