Venčanja u Beču.Foto: Pixabay

  • Od 2015. godine u Beču postoji trend porasta broja venčanja.
  • Ako je budžet ograničen, mnogi parovi sami sve pripremaju
  • I dalje postoji potražnja za jednostavnim belim venčanicama, velovima i crvenim ružama. 

Prošle godine u Beču je bilo 9.300 venčanja. To je znatno više nego prethodne dve decenije. Iako broj sklopljenih brakova ne doseže nivo posle Drugog svetskog rata, ipak se poslednjih godina primećuje mali bum pri čemu se akcenat stavlja na individualnost.

Nakon što je pandemija prouzrokovala kratak pad u sklapanju brakova, brojke venčanja u Beču sada ponovo značajno rastu.

Od 2015. godine u Beču postoji trend porasta broja venčanja.

Raskošne proslave i bogati bifei više nisu u trendu. Današnji mladenci žele da raskinu sa starim obrascima i svojoj ljubavnoj priči daju lični pečat kroz venčanje. Sve češće se venčanja organizuju u malom krugu, sa posebnim aktivnostima kao što su odlazak na planinu, degustacija vina ili organizacija paintball turnira.

Glavno je da bude neuobičajeno. Iako se broj gostiju na venčanjima smanjuje, organizacioni napor često raste, kaže organizatorka venčanja Viktorija Vambaher. Od vezenih salveta, preko personalizovanih lepeza do kaligrafisanih pozivnica – mašta nema granica. Ako je budžet ograničen, mnogi parovi sami sve pripremaju.

Pročitajte još: Međunarodna konferencija održana u Beču

S druge strane, postoji i tendencija ka filmski grandioznim venčanjima. U SAD-u su ovakve raskošne proslave već uobičajene, a i u Austriji se polako razvija industrija koja želi da ispuni najekstravagantnije želje mladenaca, objašnjava Vambaher. To uključuje pozlaćene kočije, jata belih golubova, pa čak i spektakularne vatromete. 

Venčanja u Beču
Venčanja u Beču

Za ovu sezonu venačanja boje su veoma popularne. Kada je reč o venčanicama ili dekoraciji stola, češće se biraju šarene varijante, kao što su pastelne nijanse, jarko zelena ili upadljivo roze.

Pročitajte još::Festival sa 1.000 umetnika

Celokupni spektar duge je ove godine u trendu, ističe Vambaher. Ipak, ne traže svi nešto neuobičajeno. I dalje postoji potražnja za jednostavnim belim venčanicama, velovima i crvenim ružama. 

© Pixabay